Відбувся обласний онлайн-семінар за темою “Формування екологічних компетентностей в умовах позашкільного закладу. Виклики сьогодення”

🌐9 листопада 2022 року відбувся обласний онлайн- семінар за темою “Формування екологічних компетентностей в умовах позашкільного закладу. Виклики сьогодення”, спільно проведений педагогічними колективами Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Волинської обласної ради та ВІППО /Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти/ для спеціалістів з позашкільної освіти органів місцевого самоврядування територіальних громад, директорів, заступників, методистів профільних закладів позашкільної освіти, еколого- натуралістичних відділів комплексних закладів позашкільної освіти.
➡️У роботі семінару взяв участь Володимир Вербицький, директор НЕНЦу, доктор педагогічних наук, професор, який наголосив, що в умовах сучасних викликів надзвичайно важлива зміна парадигми позашкільного освітнього простору. Перед слухачами виступив директор ВІППО, доктор історичних наук, професор Петро Степанович Олешко, який зазначив, що природа лежить в основі дитячої творчості, як сказав В.О.Сухомлинський, видатний педагог- новатор, тому формувати екологічні компетентності необхідно у природі та з природними компонентами.
Із темою “Проектно- грантові технології в освітніх установах: реалії сьогодення” виступила Наталія Рубльова, заступник директора ВІППО з навчально- педагогічної і освітньо- проектної діяльності. Про формування екологічних компетентностей засобами інноваційних технологій розповіла Наталія Поліщук, завідувач відділу освітньоі та інновацвйної діяльності ВІППО. Про те, що позашкілля- це ідеальний майданчик для виховання дітей з особливими освітніми потребами зазначила Тамара Мазурик, завідувач ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ВІППО, а на практичному аспекті виховання екологічних компетентностей в закладах освіти територіальних громад зупинилась Ольга Сергійчук, вчитель біології та природознавства Мстишинської гімназії Боратинської сільської ради.
▪️Модератором заходу виступила Валентина Остапчук, директор ВОЕНЦ, заслужений працівник освіти України, яка наголосила, що інноваційна діяльність Центру є багатогранною. Проєкти, дослідницько- пошукова робота, інтерактивні форми навчання є пріоритетом освітнього процесу закладу, що вже дали свої результати– численні перемоги на всеукраїнському рівні. Семінар завершився дайджестом методичних новин та обміном думками.