Експериментальне дослідництво у ВОЕНЦ

Мікроскопічні дослідження у Волинському обласному еколого-натуралістичному центрі – це захоплюючий і корисний процес для дітей, який дозволяє їм вивчати світ, який не можна побачити неозброєним оком.
Учні 6 класу КЗЗСО Луцького ліцею 14 імені В.Сухомлинського долучилися до експериментального дослідництва. Роботи в школярів було чимало: вивчали основи мікроскопії, будову мікроскопів та їх складових, досліджували готові зразки, такі як листя, волосся, кристали, типи ротових апаратів, тканини, клітини тощо. Для цього вони використовували різні види мікроскопів.
Наступним етапом стала підготовка власних зразків. Діти досліджували мікроорганізми, такі як паразити, найпростіші, використовуючи мікроскоп з великою збільшувальною здатністю.
Останнім часом стає все популярнішим використання цифрових мікроскопів, які дозволяють досліджувати мікроорганізми та інші зразки, використовуючи комп’ютер. Це дає можливість вихованцям зберігати та ділитися своїми знаннями та відкриттями з іншими.
Цікавим етапом майстер класу стало створення макросвітлин. Пізніше, за допомогою комп’ютерних технологій переглядали їх на екрані та визначали кому краще вдалось зобразити “невидимий світ”. Команда переможців отримала свої призи.
Незалежно від форми роботи, важливо, щоб діти мали достатньо часу та можливостей для експериментування та дослідження, отримували належну підтримку та допомогу від дорослих.
Робота з мікроскопом допомагає юнатам розвивати свою наукову думку, творчість та уміння спостерігати й аналізувати. Вона може стати початком для подальших досліджень та здобуття знань про різні наукові області.